Działanie suplementu i ulotka
Naturalny tłuszcz z wątroby dorsza, wątłuszy lub z innych gatunków ryb zawierający zespół dobrze przyswajalnych, naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A (retinol), D (colecalciferol), niewielkie ilości witaminy E (tocopherol) oraz zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT – kwasy: eikozapentaenowy – EPA i dokozaheksaenowy – DHA; ich rolą jest przede wszystkim obniżenie stężenia triglicerydów i cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększeniu w organizmie cholesterolu HDL).Witamina E unieczynnia toksyczne wolne rodniki nadtlenkowe. Uczestniczy m.in. w metabolizmie węglowodanów i lipidów oraz zwiększa wchłanianie, wykorzystanie i magazynowanie witaminy A. Działa także immunostymulująco oraz przeciwdziała miażdżycy i powstawaniu zakrzepów.
Niedobory witamin A, D i E (w tym – zapobieganie i leczenie krzywicy). Pomocniczo w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca (wieńcowej), nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy w celu zmniejszenia ryzyka powikłań zatorowo-zakrzepowych, w okresie obniżonej odporności organizmu, w okresie zdrowienia; w schorzeniach skóry (m.in.
łysienie plackowate,
łojotok, źle gojące się rany i
owrzodzenia,
oparzenia i
odmrożenia – często w skojarzeniu z maścią tranową), w przewlekłym nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych, w zmianach zwyrodnieniowych układu kostnostawowego, w zaburzeniach widzenia (ślepota zmierzchowa). Ponadto w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, w okresie dojrzewania, u osób nadużywających alkoholu i palących
papierosy.
Nadwrażliwość na tokoferol,
ciąża i
laktacja, niewydolność nerek lub wątroby..
3 x na dobę po 1 do 2 kapsułek podczas posiłków.
Kapsułki po 570 mg, cena od 20 do 30 zł.
tran jest bogatym, naturalnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach(witaminy A – retinol, witaminy D – colecalciferol) – nie stosować innych preparatów zawierających te witaminy ze względu na możliwość przedawkowania i wywołania objawów zatrucia, zwłaszcza w okresie ciąży i u dzieci (hiperwitaminozy).
Uwaga!
Witamina E może antagonizować działanie witaminy K w skojarzeniu z doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi.
Dodaj opinię