Działanie suplementu i ulotka
Suplement diety zawierający olej z nasion wiesiołka dwuletniego oraz witaminę E.
Olej z nasion wiesiołka składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6: kwasu linolowego(LA), gamma-linolenowego(GLA) oraz alfa-linolenowego – 0,1%. Spośród jednonienasyconych występuje kwas oleinowy omega-9. Kwasy tłuszczowe nasycone stanowią około 7,9%, poza tym w oleju z wiesiołka występują takoferole: gamma-takoferol i alfa-takoferol o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz mających zdolność redukcji wolnych rodników i reaktywnych form tlenu. Pod wpływem enzymu D-6-D organizm jest w stanie sam wytworzyć kwas GLA z kwasu LA. Pod wpływem takich czynników, jak: brak witaminy C, E, B3, B6, cynku, magnezu, kwasów tłuszczowych trans, nadmiaru cukrów prostych, obniżonego poziomu insuliny, niedoczynności tarczycy, lekomanii, palenia papierosów, alkoholu, stresu, infekcje i starzenia organizmu dochodzi do zahamowania aktywności enzymu i prowadzi to do niedoboru kwasu GLA. W wyniku przemian kwasu GLA powstają prostaglandyny, które działają przeciwzapalnie i pomagają regulować hormony przysadki mózgowej. Zapobiegają one i leczą reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry, alergię oraz łuszczycę. GLA ponadto rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga zapobiegać nadciśnieniu oraz ogranicza krzepliwość i przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca.
Witamina E(alfa-takoferol) pełni rolę przeciwutleniacza, chroni przed skutkami szkodliwego działania wolnych rodników, hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
Oleju z wiesiołka nie powinny suplementować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Dodaj opinię