Co mają wspólnego przyprawy kuchenne z lekami?

Używamy ich odruchowo, potrafią zmienić smak każdej potrawy. Towarzyszą ludziom od wieków, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich podwójnej roli. Przedstawiamy kilka najpopularniejszych składników mieszanek przyprawowych, które są jednocześnie cenionymi surowcami leczniczymi.Wyróżniamy 3 typy przypraw: ziołowe, korzenne oraz warzywne. Każdy surowiec wspomaga prawidłowe procesy trawienne w żołądku i jelitach, ale wykazuje też własne, odrębne działanie.

1. Zioła

  • Kozieradka śluz oraz nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi; dzięki działaniu przeciwzapalnemu stosowane są także w problemach skórnych (np. Inteston Kozieradka mielona)

  • Papryka – jedna z najpopularniejszych przypraw kuchennych. Głównym związkiem czynnym odpowiedzialnym za działanie lecznicze jest kapsaicyna, która rozszerza naczynia krwionośne wspomagając usuwanie toksyn oraz zmniejsza ból i obrzęk. Preparaty z surowca stosowane są głównie w bólach reumatycznych (Kapsiplast, Fastplast). Z owoców różnych gatunków pieprzowca pozyskuje się również pieprz kajeński.

  • Rozmaryn – wyciągi alkoholowe pozyskane z liści lub olejek eteryczny skutecznie przeciwdziałają migrenie, kaszlowi, bólom mięśniowym oraz stymulują krążenie (Liść rozmarynu, Cardiactiv).

  • Majeranek – dzięki właściwościom odkażającym ziele majeranku można stosować w katarze oraz jako płukankę do jamy ustnej i gardła (np. Maść majerankowa).

  • Tymianek – to bardzo popularny składnik preparatów na kaszel mokry (np. Pectobon, Tussipect). Może być także używany w innych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych (Tymsal, Tymianek i Podbiał).

  • Koper włoski – stosowany z powodzeniem w redukcji wzdęć, jako środek wykrztuśny (Pektosan, Tussiflos) oraz w lecznictwie tradycyjnym jako środek pobudzający laktację (np. Fito-mix 4). Jest bezpieczny dla niemowląt i małych dzieci.

  • Lubczyk i pietruszka – uważane za kuchenny afrodyzjak, surowce te mają właściwości moczopędne, ponadto nieznacznie rozkurczają jelita i drogi żółciowe. Przeciwdziałają powstawaniu piasku nerkowego oraz redukują obrzęki (Cholegran, Urosept).

2. Przyprawy korzenne

  • Imbir – znany surowiec o udowodnionym działaniu przeciwwymiotnym, będący składnikiem popularnych preparatów na chorobę lokomocyjną (Lokomotiv, Proloko).

  • Kurkuma – swoje działanie koncentruje głównie na funkcjach wątroby, stosowana jest w niewydolności oraz stanach zapalnych, kamicy i żółtaczkach mechanicznych (Ulgix Trawienie, Kurkuma piperyna).

  • Anyż – preparaty zawierające ten składnik używa się jako środki wykrztuśne (np. Fix Owoc Anyżu) oraz w celu pobudzenia laktacji (Apinorm).

  • Gorczyca – z jej nasion przygotowuje się papki i destyluje olejek gorczyczny, które nakładane są miejscowo, przeciwdziałając bólom reumatycznym (np. Reumobonisol).

3. Warzywne

Należą do nich cebula i czosnek. Podczas krojenia i doprawiania potraw, z surowców uwalniane są związki siarki, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach. Czosnek bogaty jest w witaminy A, B1, B2, C i selen.  Działa bakteriobójczo, grzybobójczo, przeciwrobaczo, zmniejsza krzepliwość krwi, hamuje procesy zapalne, stąd znalazł zastosowanie m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych, układu moczowego i profilaktyce miażdżycy. Używa się go także w zakażeniach pasożytniczych i grzybicach skóry (Czosnek Forte, Tabletki z czosnku). Cebula wykazuje zbliżone działanie, jest szeroko stosowana w leczeniu świeżo nabytych blizn (Cepan, Contractubex).

Co Opinie Dodaj własną opinię Zadaj pytanie na forum
Brak opinii. Ten lek czeka na Twoją opinię. Jeśli masz pytanie odnośnie działania tego leku zadaj je na forum o lekach.



Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cena
Skuteczność
Czas działania