W celu przygotowania zawiesiny należy napełnić butelkę przegotowaną i ostudzoną wodą do 2/3 poziomu oznakowanego na etykiecie kreską, starannie wstrząsnąć i uzupełnić wodą do kreski.
Przed każdym podaniem leku należy wstrząsnąć butelkę, w cel uzyskania jednorodnej zawiesiny. Lek należy podawać z posiłkiem (można podać przed posiłkiem, w trakcie lub po posiłku)
Nie wolno przerywać kuracji po ustąpieniu objawów. Należy dostosować się do zaleceń lekarza, ponieważ przerwanie kuracji może skutkować nawrotem choroby, a co gorsza – nabyciem przez bakterię oporności na stosowany antybiotyk.
Bardzo ważne jest przyjmowanie antybiotyku w odpowiednim schemacie. Jeśli lekarz zaleca przyjmowanie leku 2 razy dziennie, należy każdą kolejną dawkę przyjmować co 12 h, jeśli 3 x dziennie – co 8 h. Wówczas stężenie leku we krwi będzie cały czas na odpowiednim – terapeutycznym – poziomie.
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych (biegunki, stany zapalne jelit) zalecane jest stosowanie probiotyków (przyjmuje się je godzinę po zażytym antybiotyku). Probiotyki warto przyjmować jeszcze przez kilka dni po skończonej antybiotykoterapii gdyż odbudowują florę fizjologiczną jelit, wzmacniają naturalne siły obronne organizmu i zapobiegają kolejnym zakażeniom.
Na czas przyjmowania antybiotyku przeciwwskazane jest stosowanie witamin, ponieważ są dobrą pożywką dla bakterii. Po witaminy warto sięgnąć dopiero po zakończeniu terapii, by wzmocnić organizm
W przypadku pominięcia dawki leku o stałej, określonej porze, lek należy podać jak najszybciej (jeśli czas do podania kolejnej dawki jest wystarczająco długi) lub podać kolejną dawkę o właściwej porze i kontynuować regularne podawanie leku. Nie należy stosować dawki podwójnej, w celu uzupełnienia pominiętej dawki – zwiększy to tylko ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.
Przygotowaną zawiesinę należy przechowywać maksymalnie 14 dni w temperaturze poniżej 25 oC
Cena do 5 zł.
16 kaps. lub 20 kaps., 1 kaps. zawiera 250 mg lub 500 mg amoksycyliny; butelka 60 ml z substancją do przygotowania zawiesiny, po dopełnieniu odpowiednią ilością wody, 5 ml zawiera 125 mg amoksycyliny; butelka 100 ml z substancją do przygotowania zawiesiny, po dopełnieniu odpowiednią ilością wody, 5 ml zawiera 250 mg amoksycyliny.
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…