Główną przyczyną nieświeżego oddechu jest namnażanie się w jamie ustnej (głównie na dziąsłach i na tylnej, grzbietowej części języka) bakterii i drobnoustrojów, zapalenia i zbyt mała produkcja śliny (właściwości bakteriobójcze). Bakterie namnażając się i rozkładając drobiny pokarmu wydzielają lotne związki siarkowe, które są przyczyną przykrego zapachu z ust.
Wyciąg z ziela tymianku: substancją czynną jest olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są tymol i karwakrol. Mają one działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zwalczają stan zapalny jamy ustnej i gardła. Dodatkowo ziele tymianku poprawia trawienie i zwiększa wydzielanie śliny. Działanie tego składnika jest długotrwałe, ponieważ usunięcie stanu zapalnego, czy kolonii szkodliwych bakterii bytujących w jamie ustnej likwiduje przyczynę nieświeżego oddechu.
Mentol: Również ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne. Ponadto metol posiada odświeżający miętowy zapach (występuje naturalnie w liściach mięty) co daje przyjemne uczucie świeżości w ustach.
Cynk: Bakterie łącząc się z cząsteczkami protein rozkładają je do aminokwasów. Część z tych aminokwasów posiada w swojej cząsteczce atom siarki. Ich przekształcenie przez drobnoustroje skutkuje powstaniem lotnych związków o nieprzyjemnym zapachu. Cynk łączy się z receptorami na białkach uniemożliwiając tym samym przyłączenie bakterii i rozkład cząsteczki.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.