Suplement diety zawierający wyciąg z liści karczocha z wysoką zawartością cynaryny.
Cynaryna to organiczny związek chemiczny występującym w liściach Cynara scolymus – karczocha zwyczajnego. Spośród jej licznych właściwości wymienić należy: właściwości żółciotwórcze, żółciopędne, hamowanie syntezy cholesterolu w wątrobie, poprawia metabolizm i chroni wątrobę przed toksynami, zapobiega tworzeniu zmian miażdżycowych; działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie; jest antyoksydantem oraz posiada właściwości diuretyczne. Cynaryna pełni istotną funkcję w profilaktyce hipercholesterolemii. Sprawdzi się również jako środek przeciwwzdęciowy i spazmolityczny oraz zapobiegający zaparciom.
Karczoch zwyczajny jest polecany dla diabetyków, ze względu na obecną w roślinie inulinę oraz ni ską zawartość białka i tłuszczu. Inulina to prebiotyk odporny na działanie ludzkich enzymów trawiennych. W jelicie grubym ulega fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej, dzięki czemu odżywione bifidobakterie przyczyniają się do lepszego funkcjonowania jelit i całego systemu immunologicznego. Inulina normalizuje stężenie glukozy, wpływa na metabolizm tłuszczów oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Suplement diety nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci do 12 r.ż.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.