Witamina B12 jest niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu. Prawidłowy poziom wit. B12 wpływa na obniżenie ryzyka chorób sercowo – naczyniowych, pomaga wyeliminować ryzyko wad wrodzonych płodu, stymuluje produkcję komórek krwi, obniża poziom homocysteiny, która odpowiada za zwiększone ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, poprawia pamięć i wspomaga koncentrację. Niedobór może być spowodowany niedostatecznym spożyciem wit. B12 oraz chorobami przewodu pokarmowego(przewlekłe zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, schorzenia jelita krętego), stosowaniem leków blokerów kwasu solnego w żołądku, zakażeniem Helicobacter pyroli. W Polsce normę żywienia dla witaminy B12 (norma na poziomie RDA – zalecane spożycie) ustalono dla osób dorosłych na poziomie 2,4 µg/dobę/osobę. Więcej na temat wit. B12.
Ciąża i karmienie piersią
Przed zastosowaniem suplementu diety w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią skonsultować się z lekarzem i wyjaśnić ponad wszelką wątpliwość potencjalne zagrożenia i korzyści związane ze stosowaniem danego preparatu. Nie jest zalecane stosowanie suplementu w okresie ciąży i karmienia piersią.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.