Działanie wyłącznie w obrębie jelit (lek praktycznie nie przenika do krwi), zmniejszające i opóźniające wchłanianie cukrów zawartych w pokarmie i tym samym obniżające poziom cukru we krwi – lek z grupy inhibitorów alfa-glukozydaz, czyli enzymów rozkładających cukry złożone do cukrów prostych. W przeciwieństwie do pochodnych sulfonylomocznika, miglitol nie nasila wydzielania insuliny przez trzustkę; podczas leczenia nie występuję zjawisko gwałtownych spadków stężenia cukru we krwi (hipoglikemia).
Jest to inhibitor enzymów umiejscowionych w błonie śluzowej jelita cienkiego, rozkładających cukry złożone. Ich zablokowanie powoduje zwolnienie szybkości rozkładu węglowodanów i zwolnienie wchłaniania glukozy. Lek ma działanie hipoglikemizujące i stosowany jest u pacjentów z cukrzycą typu II.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.