Środek hamujący zlepianie się płytek krwi (przeciwagregacyjne), przeciwzapalne, przeciwutleniające (wymiatacz wolnych rodników), obniżające poziom cholesterolu (zwłaszcza „złej” frakcji LDL oraz VLDL) i triglicerydów – mieszanina dwóch nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) z grupy omega-3: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA), zawartych w oleju uzyskiwanym z ryb morskich.
Pomocniczo w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego (zwłaszcza u palaczy i osób narażonych na stres – m.in. w miażdżycy naczyń, zaburzeniach gospodarki tłuszczowej – lipidowej, zwłaszcza przebiegających z podwyższeniem stężenia cholesterolu.
Nie należy stosować preparatu u chorych na hemofilię i u osób stosujących leki zmniejszające krzepliwość krwi. Poinformuj lekarza, jeżeli stwierdzono u ciebie chorobę nerek lub wątroby.
nie znaleziono
Stosowanie leku należy skonsultować z lekarzem. Przeciętnie zaleca się stosowanie 2 kaps. 2-3 razy dziennie podczas posiłków, popijając wodą.
brak danych
60 kaps., 1 kaps. zawiera 500 mg oleju rybiego z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 3 (w tym 18% kwas eikozapentaenowy i 12% kwas dekozaheksaenowy), 20,16 mg sproszkowanych drożdży (źródło selenu) i 0,4 mg witaminy E.
Z powodu ryzyka krwawień oleje rybie nie są polecane do szerokiego stosowania bez porozumienia z lekarzem. Nie należy ich przyjmować bez nadzoru lekarskiego. Szerokim poparciem cieszy się natomiast propagowanie zwiększenia spożycia ryb.Zaleca się zastąpienie 2-3 tłustych posiłków mięsnych w tygodniu przez posiłki z ryb morskich, np. makreli, śledzia, łososia, sardynki. Warto dodać, że ryby zawierają kilka innych poza kwasami omega 3 rzadko spotykanych składników, np. selen lub jod.
Działania niepożądane
Lek może powodować wydłużenie czasu krwawienia, niekiedy nudności. Niebezpiecznym działaniem może być zwiększenie ryzyka krwawień. Oleje zawierają dużo cholesterolu, co może być niekorzystne w profilaktyce miażdżycy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, co może grozić przedawkowaniem tych witamin. U chorych na cukrzycę obserwowano pogorszenie tolerancji glukozy.
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…