Głównym składnikiem aktywnym opatrunków jest algininian wapnia (połączenie kwasu alginowego z jonami wapniowymi). Otrzymywany jest poprzez przetwarzanie włókien alginianinowych z alg morskich. Alginiany bardzo dobrze nadają się do podawania na rany dzięki swoim właściwościom:
Dodatek jonów wapniowych przyspiesza reakcję płytek krwi i tworzenie skrzepu (kaskada krzepnięcia krwi i etapy tworzenia skrzepu są zależne od jonów wapnia!). Proces gojenia zostaje aktywowany, na powierzchni rany formuje się żel, który nie przywiera do rany. Dzięki temu opatrunek jest łatwy do usunięcia po zagojeniu.
Na uwagę zasługuje puder Stop hemo. Jest aplikowany bezpośrednio na ranę bez konieczności użycia opatrunków. Może być bardzo dobrą alternatywą dla klasycznych plastrów, które nie zawsze są pod ręka, a nawet jeśli są dostępne, rozmiarami często nie odpowiadają powierzchni rany.
Po kontakcie pudru z krwią dochodzi do wymiany jonów wapniowych pudru z sodowymi (obecnymi w krwi). Przyspiesza to reakcję płytek krwi i cały proces formowania skrzepu. Powstały żel utrzymuje ciepłe środowisko rany, przyspiesza gojenie, pochłania nadmiar wydzieliny z rany i jest łatwy do usunięcia. Polecany jest również osobom z problemami krzepnięcia krwi.
Obecnie w linii produktów Stop hemo wchodzą klasyczne opatrunki, mniejsze opatrunki do nosa i puder.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.