Borowina to rodzaj torfu przetworzonego przez bakterie z butwiejącej roślinności bagiennej, w warunkach wilgotnych. Powstała około 10 tysięcy lat p.n.e. Jest naturalnym produktem leczniczym uznanym przez Ministerstwo Zdrowia, posiadającym wysoka aktywność biologiczną. Zawiera kwasy fulwowe i humusowe, woski, żywice, pektyny, garbniki, składniki mineralne(makro i mikroelementy), sole wapienne, żelazowe, glinowe i krzemionkowe. Borowina posiada zdolność zatrzymywania ciepła, rozluźnia mięśnie, poprawia ukrwienie skóry i tkanek usytuowanych głębiej. Dzięki tym właściwościom składniki aktywne biologicznie łatwiej wnikają w głąb skóry. Spośród licznych dobroczynnych właściwości leczniczych wymienić należy silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i bakteriostatyczne, estrogenne – reguluje prace jajników, ściągające i poprawiające wygląd skóry. Borowina zalecana jest przede wszystkim przy chorobach kręgosłupa, bólach i stanach zapalnych kości, stawów i mięśni, obrzękach po stłuczeniu, złamaniu, zwichnięciu, w przypadku rwy kulszowej, chorobach układu krążenia, miażdżycy, wrzodach żołądka, problemach ginekologicznych u kobiet.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.