Naturalny tłuszcz z wątroby dorsza, wątłuszy lub z innych gatunków ryb zawierający zespół dobrze przyswajalnych, naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A (retinol), D (colecalciferol), niewielkie ilości witaminy E (tocopherol) oraz zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT – kwasy: eikozapentaenowy – EPA i dokozaheksaenowy – DHA; ich rolą jest przede wszystkim obniżenie stężenia triglicerydów i cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększeniu w organizmie cholesterolu HDL).Witamina E unieczynnia toksyczne wolne rodniki nadtlenkowe. Uczestniczy m.in. w metabolizmie węglowodanów i lipidów oraz zwiększa wchłanianie, wykorzystanie i magazynowanie witaminy A. Działa także immunostymulująco oraz przeciwdziała miażdżycy i powstawaniu zakrzepów.

Niedobory witamin A, D i E (w tym – zapobieganie i leczenie krzywicy). Pomocniczo w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca (wieńcowej), nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy w celu zmniejszenia ryzyka powikłań zatorowo-zakrzepowych, w okresie obniżonej odporności organizmu, w okresie zdrowienia; w schorzeniach skóry (m.in. łysienie plackowate, łojotok, źle gojące się rany i owrzodzenia, oparzenia i odmrożenia – często w skojarzeniu z maścią tranową), w przewlekłym nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych, w zmianach zwyrodnieniowych układu kostnostawowego, w zaburzeniach widzenia (ślepota zmierzchowa). Ponadto w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, w okresie dojrzewania, u osób nadużywających alkoholu i palących papierosy.
Nadwrażliwość na tokoferol, ciąża i laktacja, niewydolność nerek lub wątroby..
Neomycyna, oleje mineralne zmniejszają wchłanianie preparatu, siarczan żelaza dezaktywuje witaminę E.
3 x na dobę po 1 do 2 kapsułek podczas posiłków.
Kapsułki po 570 mg, cena od 20 do 30 zł.
tran jest bogatym, naturalnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach(witaminy A – retinol, witaminy D – colecalciferol) – nie stosować innych preparatów zawierających te witaminy ze względu na możliwość przedawkowania i wywołania objawów zatrucia, zwłaszcza w okresie ciąży i u dzieci (hiperwitaminozy).
Uwaga! Witamina E może antagonizować działanie witaminy K w skojarzeniu z doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi.
Działania niepożądane
Bóle głowy, brzucha, nudności, biegunki, uczucie zmęczenia, osłabienie mięśniowe.

Recent Posts

Jakie objawy powinny skłonić do wizyty u dermatologa i jakie choroby leczy specjalista?

Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…

1 rok ago

Probiotyki (leki osłonowe)

Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…

2 lata ago

Zolgensma(onasemnogen abeparwowek)

Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…

2 lata ago

Kalcikinon

Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…

2 lata ago

Translarna(ataluren)

Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…

2 lata ago

Olej z nasion czarnuszki 1000 MG 2% TYMOCHINON ALINESS

Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…

2 lata ago

This website uses cookies.