Irbutin jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera kwas masłowy w postaci maślanu sodu. Maślan sodu wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzapalne, wywiera efekt troficzny, przyspiesza gojenie oraz regenerację jelitową. Ponadto jego obecność w świetle jelita pozwala na utrzymanie prawidłowego pH, tym samym zabezpieczając nasz układ pokarmowy przed inwazją mikroorganizmów. Związek ten jest wytwarzany w jelicie grubym i bierze udział w procesie trawienia. Jednakże na skutek nieprawidłowej diety, czy przy niewłaściwym trybie życia poziom kwasu masłowego w jelitach jest zbyt niski. Celem podwyższenia, w sposób naturalny, poziomu kwasu masłowego należy włączyć do diety przede wszystkim produkty pełnoziarniste, otręby, nieprzetworzone płatki zbożowe, orzechy, ciemne razowe makarony, pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, ale także ogólnodostępne warzywa, np. strączkowe (w tym groch, fasola, bób, soja), marchew, kapusta (surowa, ale przede wszystkim kiszona i wszelkie inne kiszonki), buraki, szpinak, sałata, pomidory, ziemniaki. Również wszelkie owoce sezonowe oraz owoce suszone.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.