F-Curcumin to suplement diety zawierający w swoim składzie ekstrakty z kurkumy indyjskiej oraz czarnego pieprzu indyjskiego. Charakteryzuje się on naturalnym składem oraz wysoką zawartością substancji czynnych, czyli kurkuminy i piperyny.

Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych oraz przeciwbólowych. Hamuje enzymy pośredniczące w powstawaniu stanów zapalnych. Zmniejsza stres oksydacyjny. Może być przydatna w leczeniu depresji, ponieważ wpływa pozytywnie na serotoninę. Właściwości kurkuminy mogą być wykorzystywane również w leczeniu m.in. chorób nowotworowych, wrzodów żołądka, chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak stwardnienie rozsiane. Okazuje się, że kurkumina wykazuje bardzo niską przyswajalność przez organizm. Obecność piperyny, poza właściwościami przeciwzapalnymi, łagodzeniu bólów głowy i nudności oraz poprawą trawienia, przyczynia się również do znacznej poprawy wchłanialności kurkuminy przez organizm. Połączenie tych dwóch substancji wykazuje większą aktywność biologiczną substancji oraz jej biodostępność.

Uzupełnienie diety w kurkuminę, oraz piperynę.
Uczulenie na którykolwiek składnik preparatu. Kurkumy nie należy stosować przy niedrożności dróg żółciowych, w chorobach wątroby oraz przy występowaniu kamieni żółciowych, ze względu na jej zdolność do zwiększania produkcji żółci. Piperyna może podrażniać układ pokarmowy lub układ moczowy, dlatego osoby cierpiące na schorzenia tych układów nie powinny jej suplementować.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca dobowe spożycie kurkumy w ilości maksymalnie 3 mg na kg masy ciała. Kurkuma może rozrzedzać krew. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny unikać spożywania dużych dawek kurkumy. Należy skonsultować z lekarzem suplementację piperyny w przypadku stosowania leków, takich jak digoksyna lub fenytoina, ponieważ może ona spowolnić tempo, z jakim wątroba usuwa te leki z organizmu.

Ciąża oraz karmienie piersią

Kurkumina przyczynia się do wystąpienia skurczy mięśni macicy, w związku z tym nie należy jej stosować w czasie ciąży. Nie należy suplementować piperyny w okresie ciąży oraz karmienia piersią.

Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia. Dodać 200 ml wody lub innego napoju i wymieszać.
Uwaga — należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
Opakowanie 60 porcji od 53,00 do 80,00 zł
Ekstrakt z kurkumy (Curcuma longa L. zawiera 95% kurkuminy), ekstrakt z czarnego pieprzu (Piper nigrum zawiera 95% piperyny).
Działania niepożądane
Duże dawki kurkumy mogą wywołać nudności i biegunkę.

Published by
Barbara

Recent Posts

Jakie objawy powinny skłonić do wizyty u dermatologa i jakie choroby leczy specjalista?

Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…

1 rok ago

Probiotyki (leki osłonowe)

Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…

2 lata ago

Zolgensma(onasemnogen abeparwowek)

Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…

2 lata ago

Kalcikinon

Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…

2 lata ago

Translarna(ataluren)

Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…

2 lata ago

Olej z nasion czarnuszki 1000 MG 2% TYMOCHINON ALINESS

Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…

2 lata ago

This website uses cookies.