Laktitol jest syntetycznym dwucukrem, który nie ulega trawieniu i w bardzo małym stopniu jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W jelicie grubym stanowi pożywkę dla bakterii, które rozkładają go do kwasu propionowego i masłowego. Ich działanie pobudza ruchy perystaltyczne jelita grubego, zatrzymuje w jelicie wodę, zakwasza środowisko, utrudnia rozwój bakterii wytwarzających amoniak, powoduje rozrzedzenie mas kałowych i ułatwia wydalanie stolca.
Dermatologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się diagnozowaniem, leczeniem oraz profilaktyką chorób skóry, a także…
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane, żywe szczepy bakterii najczęściej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdzy Saccharomyces wchodzą w skład…
Lek Zolgensma jest pierwszą w świecie terapią genową stosowaną w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni(SMA). W…
Połączenie wit. D3 i K2 MK7 z wapniem pozwala wzmocnić układ kostny, dobrze wykorzystać wapń…
Dystrofia mięśniowa Duchenne'a jest chorobą genetyczną polegającą na powolnym zaniku mięśni, które są zastępowane przez…
Czarnuszce siewnej przypisywane są takie właściwości, jak: regulacja poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz…
This website uses cookies.